Järjestö- ja demokratiataidot eivät synny itsestään
14.5.2025
Järjestöjen vapaaehtoiset tarvitsevat tietoa järjestötoiminnan perusteista, päätöksentekoprosesseista ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Koulutuksen avulla järjestöjen toiminnasta saadaan vaikuttavaa ja ymmärrys demokratian merkityksestä lisääntyy.
Juuri käydyissä kunta- ja aluevaaleissa äänestysaktiivisuus oli huolestuttavan alhainen. Osin syynä on ihmisten luottamuksen puute politiikkaan ja sitä myötä myös demokraattiseen päätöksentekoon. Omiin vaikutusmahdollisuuksiin ei uskota, eikä ole tietoa asioista, joista esimerkiksi kunnissa ja hyvinvointialueilla päätetään.
”Demokratiataitojen kouluttamista tarvitaan yhä enemmän.”
Yhä useampi vaaleissa ehdolla oleva ja myös vaaleissa menestynyt ei ole koskaan aikaisemmin toiminut yhteiskunnallisiin asioihin liittyvässä järjestötoiminnassa tai puoluetoiminnassa.
Sekä äänestäjien, järjestötoimijoiden että luottamushenkilöiden demokratiataitojen kouluttamista tarvitaan siis yhä enemmän.
Vapaaehtoisten kouluttaminen luo vaikuttavaa toimintaa
Kaiken vaikuttamistyön tulee olla avointa, osallistavaa sekä viestinnällisesti vaikuttavaa.
Opintokeskukset kouluttavat jäsenjärjestöjensä kanssa vapaaehtoisia yhdistystoimijoita toteuttamaan näkyvää, vaikuttavaa ja osallistavaa toimintaa, johon kuka tahansa voi osallistua. Luottamushenkilöitä perehdytetään päätöksentekojärjestelmään sekä erilaisiin vaikuttamiskeinoihin. Yhdistyksiä ohjataan kansalaisia osallistavaan, matalan kynnyksen toimintaan.
Uusilla järjestö- ja yhdistystoimijoilla menee yleensä yksi kalenterivuosi ennen kuin osataan toimia aktiivisesti. Koulutusten avulla vapaaehtoisten osaaminen ja tieto karttuu nopeasti ja vapaaehtoiset ovat valmiimpia vaikuttavaan toimintaan alusta alkaen.
Opintokeskusten koulutukset ovat ainutlaatuisia
Jokaisen järjestön tulee lunastaa olemassaolon oikeutus perustelemalla, miksi järjestöä tarvitaan ja mitä yhteiskunnallisesti merkityksellistä toimintaa järjestö tarjoaa. Jotta tässä onnistutaan, tarvitaan järjestöjen hallituksissa sekä luottamustehtävissä toimiville suunnattuja koulutuksia.
Vapaaehtoisten järjestötoimijoiden kouluttamisessa opintokeskusten rooli on aivan olennainen. Vastaavia koulutuksia ei ole muualla tarjolla.
”Koulutuksiin osallistuu vuosittain noin 300 000 opiskelijaa.”
Opintokeskukset ovat valtakunnallisia oppilaitoksia, jotka toteuttavat koulutuksia itse ja yhteistyössä 1 400 järjestökumppanin ja 370 jäsenjärjestön kanssa.
Koulutuksiin osallistuu vuosittain noin 300 000 opiskelijaa. Merkittävä osa koulutukseen osallistujista on nykyisiä tai tulevia vapaaehtoisia, luottamushenkilöitä ja päättäjiä.
Kun koulutetut järjestötoimijat onnistuvat perehdyttämään, opastamaan ja kannustamaan kansalaisia, luottamus sekä kiinnostus demokraattiseen toimintaan lisääntyy.
Annika Kokko
Pääsihteeri, opintojohtaja
Kansallinen Sivistysliitto ry, Opintokeskus Kansio
Kansallinen Sivistysliitto eli Kansio on kokoomuslaista aatemaailmaa ja vaikuttamistapaa edistävä sivistysjärjestö. Sivistysliitto toimii vapaan aikuiskoulutuksen kentällä ja edistää toiminnallaan elinikäistä oppimista.
